Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 07:26 - МЕДИТАЦИЯ И МАНТРИ ( Свами Вишну Девананда ) - 7
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7149 Коментари: 12 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       КОНЦЕНТРАЦИЯ: ТЕОРИЯ
"В борбата си да достигне желания край, няма нужда човек да се обръща към външни сили. Вътре в себе си той съдържа огромни ресурси и присъща нему енергия, неограничена и използвана само отчасти. Въпреки вродените си възможности човек не постига нищо съществено, защото разпилява способностите си в стотици неща. Ако той разумно ги регулира и прилага, със сигурност ще постигне конкретни резултати. Не е нужно да чака изобретяването на нови методи, които да му посочат как рационално и ефективно да използва силите си. Самата природа изобилства с такива уроци".
Свами Шивананда
"Концентрация и медитация"
Светът е материализация на мисловните форми на Божествения Разум. Той съществува като вибрация. Както има топлинни и светлинни вълни, електричество и енергия, така има и мисловни вълни. Мисълта има огромна сила. Всеки я изпитва до някаква степен. Тя би била използвана хиляди пъти по-ефективно, ако човек може добре да разбере действията на мисловните вибрации, техниките за контролирането им и метода за предаването им на разстояние.
С разбирането и реализирането на силите на ума човек събужда скрити психически и окултни сили. Той може да вижда далечни предмети, да чува далечни звуци, да изпраща съобщения до коя да е част на вселената, да лекува хора, намиращи се на хиляди мили от него, да се придвижва мигновено на далечни разстояния. Няма граница за силата на човешкия ум, след като човек се научи да го слива с Космичния Разум.

Карма йога

Медитацията е непрекъснато дехипнотизиране от отъждествяването на човека с неговото тяло, име и форма. Тя започва с ежедневието. Ако човек не може да се откъсне от него, тогава не е възможно да затвори очи и да влезе в медитация. Ако постоянно се отъждествяваме с рутинната си дейност , то тя ще продължи и след като тялото е неподвижно. Може очите да са затворени, ръцете сгънати и краката - кръстосани, но умът да е неспокоен. Той си върши работата при всички положения.
За да започнем да медитираме, най-напред трябва да откъснем ума си от ежедневните грижи. Първата стъпка е Карма йога - безкористно служене. Тя е основа, върху която се гради медитацията, без която последната не е възможна. Чрез служене на другите без мисъл за лична облага човек ежедневно практикува положително мислене.
Истинският карма-йоги непрекъснато медитира. Когато помага на другите, неговото отношение е: "Господи, аз работя, служа ти и ти се кланям чрез този човек. Благодаря ти, че ми даваш тази възможност." Той също така се дистанцира от резултата на действието - добър или лош. Дали работи в кухнята, моли се в храма или коси ливадата, карма-йоги знае, че той е отделно от работата, и че работата е само средство за достигане на Върховното.
Дистанцирането се научава чрез служене. Ако човек не може емоционално да се откъсне от труда си, медитацията не е възможна. Това става постепенно. И накрая, когато човек затвори очи, умът ще остане необезпокояван, защото в ежедневието е трениран непрекъснато да се фокусира навътре. На външен вид карма-йоги е съвсем като другите: никой не знае тайната на вътрешния му мир. Само той може да я докосне и почувства.
Истински отдаденият на медитация е умерен. Отвън е съвсем обикновен, но отвътре е безкраен океан. Той се е докоснал до безкрайния покой и нищо не може да го промени вътрешно. Карма йога води до вътрешен мир, който не може да се опише, но за това са необходими време и търпение.
Дистанцирането от действието не означава отхвърляне на отговорността. Живеенето както дойде не е съобразно принципите на йога, защото застрашава спокойствието на ума. Когато йоги се заеме с някаква работа, той я завършва. Умът му не се колебае - и това е тайната на неговия успех. Ако поеме отговорност за нещо, йоги се съсредоточава върху него до завършването му. Умът му е силен именно защото е непрекъснато фокусиран. Обикновеният човек върши по малко от това и онова, като започва няколко неща едновременно, без да завърши нито едно. Умът не е в състояние на медитация.
Човек, който се занимава с медитация, може да свърши повече работа за по-малко време. Той е вътрешно спокоен. Действията му са чисти и онези, които влизат в контакт с него, се чувстват възвисени. В неговото динамично присъствие дори най-мързеливите намират сила и енергия; те се вдъхновяват да извършват неща, с които иначе не биха се заели. В присъствието на истински йоги летаргията изчезва.
Чрез Карма йога - безкористно служене, човек се научава, че безстрастието е неговото ежедневие. Това е първата основна стъпка към медитацията. Не бива да се подвеждате от обещания за мигновен успех. Това е дълъг път, изискващ строга дисциплина. Но целта може да бъде достигната само от онези, които са решени да я достигнат 



Гласувай:
26



1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Taidzi! Концентрацията е сама по себе си "измерение"! Друг свят.
15.09.2011 11:51
Не съм се занимавала с йога, нито съм медитирала, освен в слово и практически - като дете - (споделих тук веднъж)... Никога не е късно. Винаги съм знаела за принципа на "безстрастието". Ти го наричаш "безкористно служене". Благодаря ти за това! Имо го и в християнските послания, и в много философски и религиозни учения, споменаваш го и ти. За мен, да си безстрастен означава и винаги е означавало не да си лишен от страсти и могъщи, силни чувства, напротив, нито да ги подчиняваш да орат някаква невидима нива, за да те възнаградят с плод. Безстрастен, е може би, да си винаги и непоколебимо влюбен в света, който означава святост... :) Според мен, висшата концентрация на духа е именно Любовта, която движе световете. Но с три думи не мога. Ще пиша за това. А ти звучиш като учител, наистина. Радвам се, че те "срещнах".

"Истински отдаденият на медитация е умерен. Отвън е съвсем обикновен, но отвътре е безкраен океан. Той се е докоснал до безкрайния покой и нищо не може да го промени вътрешно."

"Дистанцирането от действието не означава отхвърляне на отговорността."

Прекрасен текст. Благодаря, Бъди и пребъдвай!
цитирай
2. taidzi - 1. malchaniaotnadejda7
15.09.2011 16:08
Здравей , учейки се на концентрация си подготвяме съзнанието за успешни стъпки в областта на медитирането. "Медитацията е непрекъснато дехипнотизиране от отъждествяването на човека с неговото тяло, име и форма."
Необходимо е изтъкване на още един любопитен факт : може би най-впечатляващото изследване досега разкрива , че при практикуващите медитация има промяна в положителен смисъл на функционирането на гените им.
цитирай
3. virgo - Здравей, Тайдзи :)))) Четейки този ...
15.09.2011 17:12
Здравей , Тайдзи :)))) Четейки този и други постове за медитация интуитивно винаги съм подменяла думата дисциплина с упорство. Според мен упорство за постигане на пълна невъзмутимост би описал най-точно самия процес на медитация. Упорство в процеса на успокояване и изпразване на ума. Иначе материала е полезен, благодаря за което :)))) от мен спокойна вечер , тайдзи <3<3<3
цитирай
4. taidzi - 4. virgo
15.09.2011 17:19
Здравей Вирго :)) Като че ли съм склонен да се съглася с твоето предложение - дисциплината е характерна за консервативните системи от живота , докато медитацията включва и много абстрактни елементи . Приятна медитативна вечер <3
цитирай
5. анонимен - Браво, taidzi!
15.09.2011 18:13
Браво, че си избрал да споделиш откъси от книгата на Девананда. Заслужава си!
цитирай
6. malchaniaotnadejda7 - taidzi - 1. malchaniaotnadejda7
15.09.2011 18:18
taidzi написа:
Здравей , учейки се на концентрация си подготвяме съзнанието за успешни стъпки в областта на медитирането. "Медитацията е непрекъснато дехипнотизиране от отъждествяването на човека с неговото тяло, име и форма."
Необходимо е изтъкване на още един любопитен факт : може би най-впечатляващото изследване досега разкрива , че при практикуващите медитация има промяна в положителен смисъл на функционирането на гените им.


"Дехипнотизиране" - много добре казано. Благодаря! Но не би ли могла самата медитация, паралелно да бъде тълкувана и като автохипноза? В контекста на извънвремевото функциониране на духовната генеология, на стуктурата на духа? Конкретно изследване на повлияването на гените от медитацията, ли имаш предвид?

цитирай
7. taidzi - 6. анонимен
15.09.2011 18:25
За всички , които започват с медитация е подходяща .
цитирай
8. taidzi - 7. malchaniaotnadejda7
15.09.2011 18:32

"Дехипнотизиране" е процес , в който съзнанието се освобождава от влиянието на околната среда , Вирго с коментара си подсказа , че го е правила - изпразване на ума . Никак не е лишен от смисъл познатия на всеки израз "Умът е убиец на реалността" :)
Изследвания за гените , както и други отражения върху тялото има не от днес . Сред известните такива са на Д-р Акира Касаматсу и д-р Томио Хирай от Токийския университет през 60-те години на миналия век .
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - :) Да. И не само на "околната среда". Точен, ключов термин!
15.09.2011 20:00
taidzi написа:

"Дехипнотизиране" е процес , в който съзнанието се освобождава от влиянието на околната среда , Вирго с коментара си подсказа , че го е правила - изпразване на ума . Никак не е лишен от смисъл познатия на всеки израз "Умът е убиец на реалността" :)
Изследвания за гените , както и други отражения върху тялото има не от днес . Сред известните такива са на Д-р Акира Касаматсу и д-р Томио Хирай от Токийския университет през 60-те години на миналия век .

Аз те попитах не за "изпразването на ума" в контекста на споделения от Вирго опит, а в контекста на висшата, извънвремева и извън пространствена концентрация. При медитация от такава степен, автосугестията може да доведе до кармични промени в структурата на духа с непредвидими последствия. Не говоря наизуст, въпреки че говоря метафорично. Затова те попитах, не мислиш ли, че в този контекст самата медитация би могла да бъде разчетена и като "автохипноза"?
Да, имам книгата, радвам се, че ги цитираш. Поздрави за постинга! Бе приятно да прочета. За пръв път чувам за "карма йога", но повтарям, личностният опит от извървения път е безценен. Бъди здрав и бъди!
цитирай
10. taidzi - 0. malchaniaotnadejda7
15.09.2011 20:25
В този контекст - може , по-точно ще е да се нарече "препрограмиране" , ако приемем, че след достигане на въпросната концентрация се зададат като команди нови програми.
Има много видове йога , навярно е интересно да се запознаеш с някои основни от тях :
Мантра Йога - Йога на формулите. "Мантра" означава заклинание, словестна формула.
Хата (хатха) Йога - физическа Йога
Лая Йога- Йога на медитацията.
Раджа Йога –или наричана още царска Йога -, защото тя съдържа техниките за навлизане в Самадхи.
Бхакти Йога - Йога на любовта
Жнана Йога - Йога на знанието
Карма Йога - Йога на действието
Янтра Йога- Йога на фигурите.Със съзерцаване на различни фигури се постигат конкретни състояния на съзнанието.
Кундалини Йога - разглежда различните видове енергии и техния контрол в човека
цитирай
11. malchaniaotnadejda7 - Да, би могло да се нарече и така. Но има нива над "програмите".
15.09.2011 20:33
Ще да е седмата поред изброена от теб. А именно Карма Йога. Безстрастното съзерцание предпочитам въплатено в действие...:) Благодаря ти!
цитирай
12. taidzi - 12. malchaniaotnadejda7
15.09.2011 20:45
Един поет винаги ще усети,че има нещо над програмите :) Благодаря за тези включвания , те дадоха необходимия нюанс в гледищата :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1443764
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930