Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 08:55 - Манипура чакра
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3358 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Манипура чакра е свързана с Астралното тяло – Бхава шарир.

Визуализира се в жълт цвят.

Намира се в областта на слънчевия сплит.

Като жлеза се проявява чрез панкреаса. Управлява дейността на черния дроб, стомаха, жлъчния мехур, далака и част от нервната система. Тя е центърът на емоционалната чувствителност, личната власт, чувствителността и егото. Трябва да балансираме егото си, защото то е голяма пречка към нашия растеж. То е свързано със страха ни да не би да загубим нещо или някого до себе си. Така възниква нуждата да манипулираме и да контролираме хората около нас. Когато изпитваме привързаност или загриженост ние изчерпваме енергията от тази чакра. Там се намира нашият емоционален живот. Затова, когато искаме емоционално да се дистанцираме, де се предпазим от някоя ситуация, ние неволно кръстосваме ръце пред гърдите си, така предпазваме слънчевия си сплит.
По време на медитация, представата, че изкъпваме този център в жълт цвят отпуска нервната ни система.

Третата чакра ни дава чувство за пълно удовлетворение и вътрешен мир.

Тя е центърът, който ни прави спокойни и щедри, а също така поддържа нашето духовно израстване. Когато бъде озарена от Кундалини, тя се проявява като праведност и вътрешно чувство за морал, а също ни дава и абсолютно равновесие на всички нива в нашия живот.
Войдът е областта около втората и третата чакра. В него е заложен принципът на духовното водачество (на гуру). В много духовни традиции той е известен като “океанът на илюзиите”, който може да бъде прекосен единствено с помощта на духовен учител. Когато Кундалини се събуди и пресече Войда, този принцип на духовното водачество се установява в нас. Шри Матаджи казва, че в Сахаджа Йога човек става свой  собствен гуру, свой собствен водач, тъй като всеки може да усеща сам по пръстите на ръцете си всички проблеми във фината система и има силите да ги отстрани чрез Кундалини. Изчистването и установяването на Войда ни помага да се освободим от нашите лоши навици, от леността, от грубите обвързаности и от всичко, което ни заробва по един или друг начин. Ние ставаме свой собствен господар. Следването на фалшиви гуру, които се интересуват най-вече от парите ни и от това как да спечелят повече влияние и власт, може да увреди сериозно Войда. След Себереализацията обаче всичко може да бъде излекувано чрез пречистващата сила на Кундалини.

Основни функции на третата чакра: воля, индивидуална сила, храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Свързани органи: черен дроб, далак, стомахът и тънките черва.

Свързани жлези: панкреасът.

Основен съответстващ нервен център: слънчевият сплит.


Тагове:   чакра,   манипура,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. victoriavselena - Точно това
21.10.2010 16:03
трябваше да прочета днес. Благодаря.
цитирай
2. taidzi - 1. victoriavselena
21.10.2010 17:24
Смятам да обърна внимание на всички чакри , необходимо е . Благодаря за отзива
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1441643
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031