Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 12:39 - Три нива на съзнание
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1760 Коментари: 0 Гласове:
7



Има три нива на съзнание. Те са – грубо (външно) съзнание, подсъзнание и свръхподсъзнание. Грубото повърхностно съзнание се използва от човека в будно състояние. Например сега, докато четете този текст, ползвате него. Докато подсъзнанието или финото съзнание се проявява ярко във сънищата и стресовите ситуации, външното съзнание има определени рамки и е много лесно да се контролира. Подсъзнанието няма такива рамки, възприема всички явления праволинейно и се подлага трудно на контрол. Корените на всички човешки желания тръгват от този вид съзнание. Затова е извънредно важно за практикуващия да достигне това ниво на съзнание, за да се освободи от нечистотиите и пагубните неосъзнати желания.
    Има няколко начина за постигането на такова ниво на съзнание. Първо, с помощта на специални техники, като пранаяма и мудрите. Второ, пробуждайки Кундалини. Трето, дълбото и постоянно обмисляне на пагубните си желания. И на края, практика на упорита служба, посветена на истинския Наставник или Бога. Но подсъзнанието на хората обикновено е силно замърсено и е пълно с пагубни желания. Влизането без подготовка в него може да завърши с това, че няма да можете да контролирате нито себе си, нито желанията си. Затова още преди да се срещнете с подсъзнанието си трябва упорито и последователно да го прочиствате с разкаяние, вървейки по пътя на натрупването на светлина в душата.
    Всичко, което човек прави във всекидневния си живот – неговите мисли и постъпки, отиват в подсъзнанието под формата на информация. Многократно усвоената информация става същност на човека, а след това започва да определя поведението, желанията и стремежите му. Подсъзнанието е нашият източник на силна воля, и с помощта силата на волята това съзнание може да създава различни образи по собствено усмотрение.
    Да преминет към свръхподсъзнанието. Обикновените хора не са в състояние да постигнат това фино ниво на съзнание. На това са способно само практикуващите, които могат да навлизат в Самадхи. На това ниво съществуват трите основни отрови – гняв, страстно влечение и неразбиране. Гневът е работа на умът, който ни кара да нанасяме вреда на другите. Неразбирането е работа на ума, караща ни да търсим удовлетворение от ежеминутните удоволствия и да отричаме истинското положение на нещата. Страстното влечение е работа на ума, която ни кара да се стремим към притежание на хора или предмети.
    Ако можете да влизате в Самадхи и да достигнете свръхподсъзнанието си, то ще можете да се отървете от трите корена на отровите. И тогава се постига съвършенното Освобождаване. Тези три нива на съзнанието представляват три различни свята. Повърхностно или външно, съзнанието се съотнася със Света на Явленията – светът, в който живеем. Този свят е изграден от груба субстанция и може да бъде достатъчно лесно изменен с топлина. Подсъзнанието се отнася към Астралния свят (света на формите в терминологията на будизма). За разлика от света на Явленията, където топлината доминира, Астралният свят е свят, в който доминират вибрациите, затова вибрациите или звуковите колебания могат в значителна степен да влияят на образите на този свят.
    Да се разбере Астралния Свят може или в съня, или по време на медитация. Има два вида сън. Първият е собственото въоражение на човека, а вторият – осъзнаване на астралния свят. Напредъкът в духовната практика обикновено се свързва с качеството и яркостта на тези визии. Но ако в съня ни не работят органите на чувствата, то в астралните визии и ароматът, и вкусът, и усещанията се възприемат по-ярко, отколкото във всекидневието. И това е защото Астралният Свят е едно ниво по-близо до същността на душата ни. Това също е светът на фините тела и намирайки се в него, леко ще можете да преминавате през предметите и хората. Каузалият свят (в терминологията на будизма - свят без форми) се възприема от свръхподсъзнанието. Той е от всичко по-близо до Истинното Его, до нашата истинска същност. Той е светът на душата, светът на мислите, където всяка мисъл съществува във вид на светлина с различна интензивност и окраска. В този свят не съществуват форми. Затова в будима този свят се нарича Светът без форми. Съответно астралният свят в будизма се нарича Светът на Формата, а Светът на Явленията – Свят на Страстите, тъй като е населен със същества, притежаващи силни желания. Целта на духовната практика се състои в това да се преминат тези три свята и да се върнете към първоначалното и съвършено състояние на душата си – истинното АЗ.
    Неразбирането, произлизащо от недостига на опит, някога го е заставило да се усъмни в Абсолюта и го е подтикнало към търсене на повече щастие и радост, отколкото е притежавало, при това търсене във външния свят. Това е довело до Различаването на себе си от другите. После, когато външното е започнало да носи удоволствие, е възникнало Страстното Влечение, а когато е започнало да дразни – агресията, Гневът. По този начин са били създадени трите отрови в душата ни по времето на нейното падение. Но ако отстраним различаването (в минимания случай за себе си и останалите), отново придобиваме съвършено, независимо състояние на освобождение от самия себе си – това, което наричат истинското ЕГО. В същото време практикуващият се наслаждава на трите същностни, абсолютнои качества на истинското Его. Това са Свободата, Щастието и Радостта, които не зависят от външните условия. Абсолютната Свобода означава че сега свободно избирате новото си раждане, вие по своя воля можете да се превъплътите където искате – да създадете тяло в низшите светове или да отидете в Маха Нирвана – и по своя воля да напуснете тези светове. С други думи, сега сте се научили да създавате карма или да се освобождавате от нея по собствено желание.
    Абсолютното щастие означава да не изпитвате никакви страдания заради липсата на пагубни желания. Душата ви е в състояние на блаженство и тишина. И миналият ви опит съвсем не нарушава състоянието на ума ви, т.е. сте напълно свободни от минали деяния, които се наричат карма.
    Абсолютната Радост – това е радостта, призтичаща от натрупването на вътрешната прана (енергия). Ако достигнете успех в практиката, вътрешната ви енергия ви носи върховно удоволствие, дори и да не се хранете или въобще не изпитвате чувствени наслади. Това е радост, която не се нуждае от външни обекти за своето възникване. Затова тя и се нарича Абсолютна.
    По този начин, ако се занимавате с духовна практика, то непременно ще преминете през следващите етапи – първоначално очиствате външното съзнание, след това – подсъзнанието и накрая – свръхподсъзнанието. След това, съгласно кармата, достигате една или друга степен на Нирвана, където се наслаждавате на трите абсолютни състояния – щастието, радостта и свободата.
    За да достигнете тази степен трябва да се занимавате с духовна практика, която включва в себе си петте важни момента. Първо – трябва да сте привързани към истинския Учител, тъй като истинския Наставник вече е достигнал състоянието на Истинското Его и пребивава в него. Ако сте привързани към такъв учител, то в значителна степен ще съумеете да се приближите към изначалото си състояние.
    Второ – трябва да изучавате правилното Учение, благодарение на което ще можете да разберете къде се намирате – на този или друг етап в духовната практика - и какво ви е необходимо да практикувате сега. Трето – трябва да засилвате вътрешната си светлина с практикуване на Служене и Добродетели, с други думи, да натрупвате положителна карма в ежедневния си живот. Това можете да постигнете с практикуване на трите вида Деяния и по-точно със съблюдаването на заповедите. Четвърто – трябва непременно да се занимавате със специални техники и медитативна практика. Както вече отбелязахме, заниманието с пранаяма и мудри, позволяват без особени проблеми да се влезе в подсъзнанието. А ако медитирате на нивото на подсъзнанието, това в значителна степен ще ви освободи от пагубните желания и отровите.
    Накрая, необходимо е да получите специални посвещения и да изпитвате състояние на висша енергия, когато сте до Просветлени. Вървейки по този път, значително ще съкратите времето за достигане на освобождението и ще можете безболезнено да преодолеете всички възникващи препятствия.
    Превод: Анита.

http://www.spiritual.ru/theory/3sozn.html




Тагове:   нива,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1443987
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930