Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2012 11:32 - Възможна ли е война в Тихия океан?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 8039 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Този въпрос стана актуален във връзка с напрежението между Китай и Япони,я по повод спора за петте необитаеми острови в Източно китайско море, които японците наричат Сенкаку, а китайците Диаою. На пръв поглед спорът за тези острови изглежда несериозен за такива мощни страни, като Китай и Япония – втората и третата икономика в света. Зад този спор, предизвикал бурни протести в Китай, стигащи до вандализъм, се крият много по-значителни проблеми. В Япония предстоят избори и двете главни партии – либералнодемократическата и демократическата, се опасяват от въздигането на  новите набиращи сила регионални партии.
На свой ред в Китай в момента предстои легална смяна на президента Ху с президента Кси. Същевременно вече 20 години Япония е в икономическа стагнация, докато Китай, както изглежда, е изчерпал икономическите възможности на финансирания от държавата експортно-ориентиран икономически модел.
Тези фактори си казват думата и в конкретния спор за островите, които едва ли имат някакво икономическо значение, но са повод за разгаряне на националистическите страсти в двете страни.  За Пекин е важно да бъде демонстрирана мощта на Китай, дори когато става дума за незначителни острови в Тихия океан. Неслучайно този спор предизвика такава силна реакция в китайските градове, реакция, подкрепяна от властите. За Токио пък, иде реч за свободното корабоплаване в Тихия океан, доколкото за Япония, като бедна на суровини островна държава, е от жизнено значение да има сигурен достъп до източниците на петрол и суровини и до азиатските и американски пазари.
В този спор се намесиха и други държави, например Хонконг. Филипите пък имат спорове с Китай за островите Спратли. Но разбира се, решаваща е позицията на световната суперсила САЩ, която при това има договор с Япония за гарантиране на нейната сигурност и свободни морски пътища. Привидно Вашингтон се стреми да не взема явна страна в китайско-японския спор, но на практика, американците са заинтересовани още на този ранен етап да дадат предупреждение към Пекин за това коя е господстващата сила в Тихия океан.

Китай току-що пусна в оканските води първия си самолетоносач, с което даде знак на азиатските си съперници, че вече е военоморска сила, която ще защитава интересите си далеч от китайските брегове.
От своя страна Япония е в процес на преразглеждане на отбранителната си политика, силно ограничена от японската конституция, приета след разгрома на японския милитаризъм в края на Втората световна война. Напълно възможно е Токио да продължи да преизгражда своите отбранителни сили, превръщайки ги в адекватни за голяма военноморска сила.
На свой ред Китай действа предпазливо като за държава, която се стреми към глобално влияние, но е парирана до голяма степен от колосалната мощ на САЩ.
Япония и Китай споделят едно и също тихоокеанско пространство от гледна точка на интересите им и тяхната стратегия.  Пекин се опасява, че „събуждащата се” Япония, може да помогне на САЩ да възпират Китай в духа на стратегията на Студената война. Това показва, колко несигурен и изпълнен с взаимни подозрения е съвременният свят. Страните от Азия и Тихия океан имат дълга история на войни помежду си, на поражения и окупации. Това в най-голяма степен важи за китайско-японските отношения, доколкото през 30-те години на миналия век, Япония бе окупирала немалка част от Китай. Този исторически спомен подклажда и днешните взаимни подозрения между Пекин и Токио.
Тук трябва да отбележим, че центърът на икономическа мощ и политическо влияние постепенно се премества от Атлантическия към Тихия океан, където си съперничат САЩ, Китай и Япония. А в тихоокеанското разположение на силите централна роля играят САЩ, чиято цел е да не допуснат друга държава в региона да доминира, както и да заплашва азиатските и тихоокеанските  линии.



Тагове:   китай,   Пекин,   война,   Япония,   острови,   сащ,   Токио,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160879
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031