Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2012 07:16 - Инстинктите позволяват на човек да взема по-правилни решения
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11615 Коментари: 17 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Решенията, основани на инстинктите, често са по-добри, отколкото тези, които се взимат след сериозен размисъл, смятат специалисти, след наблюдения върху доброволци, които е трябвало да се справят с определени задачи при различно време, дадено им за размисъл.

При отговор, даден до 1 секунда, точността на отговора е била 95%, докато при обмисляне на отговора точността е спадала до 70%.
Крайността на резултатите е била неочаквана дори за самите изследователи, сочи публикация в изданието Psychology Today.

Повече хора са убедени, че при обмисляне на даден въпрос, ще дадат с по-голяма вероятност верен отговор, но резултатите от проучването на американските психолози се оказват противоположни. Според тяхното мнение, това се дължи на факта, че “несъзнателната” част на мозъка е способна да анализира определено количество разлики в обектите, докато “съзнателната” взима решение на основата на количествата сходни черти.

При това съзнателната част на човешката личност подлага на критика всяко предварително решение и затова ние толкова малко разчитаме на инстинктивните си решения и толкова много - на обмислените.

Ким Стивънсън, ръководител на изследователския екип смята, че способността за взимане на решения бързо и правилно на основата на анализа на подсъзнанието е еволюционна придобивка на животните и човека: “Именно умението бързо да се определи опасността и да се реши как тя може да се избегне е позволило на повечето съвременни видове да оцелеят. Но това не означава, че всички решения трябва да се взимат без обмисляне. Подсъзнателните инстинктивни решения са добри само в специфични ситуации, когато е наложително реакцията да бъде незабавна”. 



Гласувай:
38



1. анонимен - Първо не са споменати колко и какви ...
13.05.2012 09:17
Първо не са споменати колко и какви са инстинктите! Много хора смятат, че те все още са два--важният е за оцеляване , а второстепенният е за продължаване на рода! Но всъщност инстинктите са три и най-важният за нас не като животни, а като животни, познали Бога или като енерго-информационен комплекс, наречен Човек е Инстинкта за устрем и единение с Твореца! Това е и нашето подсъзнание в по-големия му диапазон! Но законите на подсъзнанието се познават добре от шепа хора в нашия свят--другите, за съжаление робуват на стереотипи и никой друг, освен самите те, не им е виновен за това!
цитирай
2. taidzi - 1. анонимен
13.05.2012 09:21
Не , не са споменати , защото в статията насочеността е по-скоро за интуицията срещу хладния разум .
цитирай
3. анонимен - На тази основа аз смятам, че умът е ...
13.05.2012 09:31
На тази основа аз смятам,че умът е най-големия проблем пред човечеството в наши дни.И той ще ни затрие.Неслучайно лудостта всъщност е пълна победа на ума над всичко останало в човека
цитирай
4. taidzi - 3. анонимен
13.05.2012 09:35
Мисля, че Волтер е казал : "Онези, които вярват в абсурдното, вършат варварщини."
цитирай
5. анонимен - Към 1.
13.05.2012 09:37
Не споменават колко са защото не знаят.А иначе с инстинк се наричат завършените ни знания.И тези които са си прибрали знанията в инстинкти няма как и кой да им ги отнеме.За това тези хора са по близо до единение с твореца.А в главите ние мазало,постоянно ни вкарват заробваща информация.Единственно инстинктите(знанията) ни могат даим противостоят.А инстинкти и технологиите са противостоящи за развитието ни.
цитирай
6. taidzi - 5. анонимен
13.05.2012 09:44
Заробващата информация - тук е на място казаното от Дейвид Айк за рептилоидния мозък - "Поне пет вида човешко поведение водят своя произход от рептилоидния мозък. Те биха могли да се именуват: “изопрактично”, “предпазно”, “възстановително”, “тропистично” и “измамно”. Без да ги дефинирам, бих могъл да се опитам да обясня, че в човешкото поведение тези видове дейност намират израз. Завладяващо-принудително поведение; ежедневни ритуали и суеверни действия; робски конформизъм и преклонение към традиционно старото; церемониално служене за възстановяване; послушание както и в легалните религиозни културни и други работи. "
цитирай
7. анонимен - Така нареченият обонятелен мозък е ...
13.05.2012 10:05
Така нареченият обонятелен мозък е най-древната част на главния мозък, а при животните нюхът е развит много по-добре отколкото при човека. Способността за анализ се появила у хората много по-късно. Осмислянето изисква време, усилия, определени знания, докато интуитивния отговор получаваме веднага в готов вид...
цитирай
8. анонимен - Ницше казва "Веднъж за винаги ...
13.05.2012 11:11
Ницше казва "Веднъж за винаги не искам да знам много - мъдроста слага граници на познанието"
цитирай
9. diadokolio - Много полезва тема!
13.05.2012 17:21
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за отварящата смелостта тема!
Дори и да не искаме, ние сме с много знания от предците си, които спят в нас, които напират до три годишната ни възраст, а после потискаме-"...още си малък, мълчи, като пораснеш, тогава...".
Много са интересни коментарите Ви. Нямам нужните теоретични знания, но се ограничавам в ползата от първата реакция.
Занимавах се с математика, много скучна материя, но я обичам и исках часовете ми да са интересни и за децата.
Превърнах я в игра. Отделях време и всяка задача обличах с образност.
Давах им свобода с първо впечатление, което после допълвахме и с нужните формули.
Нямаше ден, в който да не се изненадам от хрумванията на учениците от 5 до 8 клас.
Дадох им най- важното- смелост, за да го кажат. Вече са родители и при среща ми припомнят, че смелостта им помага, за да си запишат хрумването, а после да потърсят информация и за направянето му.
Сега го наблюдавам и подкрепям при внуците.
Приятен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
10. taidzi - 7. анонимен
13.05.2012 17:58
Понякога интуицията подсказва на човека, че трябва да постъпи по определен начин, но той, след като обмисли всичко старателно, решава според логиката. След известно време, когато всичко е отминало, той разбира, че е трябвало все пак да се довери на първоначалната си подбуда. Практически всеки от нас е изпитвал нещо подобно : не сме послушали вътрешния си глас, доверили сме се на трезвата оценка и ... сме сгрешили.
цитирай
11. taidzi - 9. diadokolio
13.05.2012 18:04
С настъпването на ново разбиране за съществуването ни се проявяват и нови предизвикателства-задачи , при които старият подход не е оптимален. Тези задачи не могат да бъдат решени само с рационализъм. Затова трябва да се очаква, че с времето на преден план при усвояването на света ще излезе интуицията, само че не във вид на случайни и мимолетни озарения, а като метод на познание, способен да постигне това, пред което се оказват безсилни логиката и рационалното мислене.
цитирай
12. kostas - ))) diadokolio , играта е най-старата форма на обучение )) . Интуицията ни е същност ,но няма учители ,или са малко..Поздрави Ник.
13.05.2012 20:36
* Превърнах я в игра *
цитирай
13. boristodorov56 - Знанието и мъдростта са две различни неща.
13.05.2012 20:39
Съгласен съм със изводите в постинга, но инстинктите позволяват на човек да взема по-правилни решения само, ако човек е натрупал обем голям знания и е развил добре асоциативното(разума) си мислене.
Подсъзнанието работи с познати компоненти и механизми.
Всъщност човек е повече подсъзнание, отколкото мисъл.
цитирай
14. taidzi - 13. boristodorov56
14.05.2012 07:09
Имате право - натрупаните знания са фактор , който не може да бъде пренебрегнат . Има и важна подробност относно тяхното селектиране : в процеса на еволюцията живите същества са развили у себе си способността да освобождават паметта си за нова информация не само по пътя на "изтриване" на старата, но и по пътя на нейното изпращане в общото поле, за да може в случай на необходимост да си я "спомнят", като се настроят на собствената си, излъчена някога поради ненужност информация.
цитирай
15. анонимен - Думичката инстикт, трябва да се ...
15.08.2012 01:06
Думичката инстикт, трябва да се замени с интуиция - първото понятие се базира повече на животинските прояви, докато второто включва човешкото познание и опитност,придобити през всичките му прераждания до този момент. С всичко останало съм съгласна.
цитирай
16. анонимен - do 15
16.10.2012 18:23
zamisliala li si se kakva e razlikata mejdu instinkt i intuitsia.intuitsiata na jivotnite nie narichame instinkt,no i te si imat intuitsia koe jivotno gi zaplashva,koia voda e dobra za tiah koia hrana e polezna za tiah.
цитирай
17. анонимен - intuitsia
16.10.2012 18:27
ne e li da useshtash kakvo misli drugia a ne da slushash dukite ,koito se leiat blago ot ustata mu i da im viarvash bezprekoslovno?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1441634
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031