Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 07:22 - МЕДИТАЦИЯ И МАНТРИ (Свами Вишну Девананда) - 10
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5146 Коментари: 4 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Внимание
В ежедневието човек трябва непрекъснато да внимава. Самата концентрация представлява стесняване на полето на внимание. То изцяло се насочва към това, което се върши. Човек се загубва в непосредствената работа. Той трябва да се съсредоточи върху нея и напълно да изключи всички други мисли, без да върши нещата надве-натри. Без спокойсвие и концентрация нищо не може да бъде успешно завършено. Чрез тях умът се насочва в една посока.
Няма неуспех, когато сме напълно погълнати от работата си. Когато човек медитира, не бива през ума му да минава никаква мисъл за служебна работа. Той трябва да остави настрани домашните грижи, когато работи в службата. С тренирането на ума да се занимава само с работата в момента се развиват и волята и паметта. Човек, който умее добре да се съсредоточава, може да свърши работата си два пъти по-бързо и по-точно от друг, който не се съсредоточава.
Лесно е да обърнем внимание на това, което е приятно, тъй като умът по природа бива привличан към нещата, които го радват. Полезно упражнение е да насочваме вниманието си към неприятни задачи, които преди това сме отбягвали. Когато ги разучим, те стават интересни и по-малко неприятни. По същия начин вниманието може да се насочи към безинтересни обекти и идеи; когато умът се задълбочи в тях, те постепенно започват да ни привличат. Множество недостатъци на ума и задръжки изчезват. Умът и волята стават по-силни.
Като предварително упражнение за концентрация се оттеглете в тиха стая и седнете в удобна поза с кръстосани крака. Сядането на възглавница помага коленете да достигнат пода, така че тялото да си почива спокойно. Затворете очи и забележете какво става, когато се концентрирате например върху ябълка.
Най-напред мислите може да се насочат към нейния цвят, форма, големина и различните й части - опашката, кората, семките, месото и пр. След това - към въздействието й върху храносмилателната система и кръвта. По закона на асоциациите в ума могат да се опитат да влязат и мисли за други плодове. Скоро се появяват и съвсем външни мисли. Умът започва да блуждае - за срещата в 4 ч., че трябва да се купи кърпа или консерва боб и т.н.; може да се върне към неприятна случка от предния ден.
Трябва да се опитваме да насочваме мислите в определената посока без прекъсване и постоянно да отстраняваме външните мисли, които нямат връзка с определения обект. Това изисква упорство. Умът непрекъснато се опитва да влезе в познатите стари коловози. Опитите да се концентрираме са като път нагоре към върха; всеки малък успех носи голямо възнаграждение.
Както законите на гравитацията, сцеплението и др. действат във физическия свят, така и законите на мисълта, напр. законът за продължителността, действат на ментално ниво. Практикуващите концентрация трябва добре да ги разбират. Те трябва да съзнават, че когато човек мисли за даден обект, той мисли и за неговите качества и съставни части; когато мисли за причина, мисли и за следствията й. Чрез тренирането на ума да се концентрира върху различни обекти - груби и фини, големи и малки, постепенно се осъзнават действията на ума. С течение на времето се създава и силен навик.
Класическо йогийско упражнение за концентрация е ТРАТАКА - съсредоточено взиране.Обектът може да бъде пламък на свещ, символ на мантрата ОМ, образ на любимо божество или друг подходящ. Седнете и се съсредоточете се върху него с отворени очи, докато те се насълзят. Тогава затворете очи и си представете обекта. Повтаряйте това упражнение, като постепенно увеличавате времето за взиране и представяне. Трябва да можете да си представяте обекта на конентрация много ясно дори когато го няма. С практиката става възможно да се извика умствената представа всеки миг, когато пожелаем това. Тратака и представата стабилизират блуждаещия ум и изключително помагат за концентрацията.
Първия ден практикувайте упражнението само една минута, след това всяка седмица го удължавайте. Не напрягайте очите. При някои хора със слаби капиляри очите могат да се зачервят. Няма причина за безпокойство, защото това минава бързо. Тратака, което е изключително добро упражнение за подготовка, трябва да се практикува 6 месеца редовно и системно.Ако прекъснете практиката, трябва да наваксате. Тратака действа ефикасно за предотвратяване и отстраняване на много очни болести.
При тратака се използват очите. Сетиво, обект и ум са затворени в грубия конкретен свят и след това обърнати навътре към финото ниво. Също и звукът, изразен на фино ниво, може да насочи ума навътре.Но за разлика от упражнението за визуализация, концентрацията върху анахата - вътрешните звуци - започва и завършва на фино ниво.
Седнете в най-удобната поза с кръстосани крака. Затворете очи. Запушете ушите с палци, запушалки или памук. Опитайте се да чуете тайствените вътрешни звуци.Може да чуете различни - флейта, цигулка, барабан, гръм, тръба, камбани, бръмчене на пчели. Ако чувате няколко звука едновременно, задръжте вниманието си върху най-силния. Обикновено те се чуват в дясното ухо, понякога в лявото. Тази практика развива еднонасоченост на ума, която се постига чрез фокусиране върху звуковите вибрации.
 



Гласувай:
28



1. malchaniaotnadejda7 - Привет, Taidzi!
09.11.2011 15:15
Концентрацията е символ на сетивата, ключ и ключалка към всичко, моето сме имали и имаме, но по една или друга причина сме загубили или не вярваме вече в него. Т.е., към самите нас. Защото чрез нас провижда естеството на универсума. Ние сме сред най-скъпоценните самородни съществувания, единствено за това. Поздрави за постинга и светъл ден!
цитирай
2. taidzi - 1. malchaniaotnadejda7
09.11.2011 15:30
Здравей и светъл да е деня ти . Концентрацията лежи в основата не само на медитативния процес, тя е определяща за успеха на всяко начинание . От проблеми, които имах в миналото с нея се насочих да навляза по-задълбочено в естеството на медитацията . Позволявам си да ти препоръчам упражнение : когато желаеш да разбереш колко е часът, не поглеждай часовника, а се концентрирай и определи колко е. Записвай в една тетрадка колко си определила и в действителност колко е часът.
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - 2. taidzi
09.11.2011 22:22
taidzi написа:
Здравей и светъл да е деня ти . Концентрацията лежи в основата не само на медитативния процес, тя е определяща за успеха на всяко начинание . От проблеми, които имах в миналото с нея се насочих да навляза по-задълбочено в естеството на медитацията . Позволявам си да ти препоръчам упражнение : когато желаеш да разбереш колко е часът, не поглеждай часовника, а се концентрирай и определи колко е. Записвай в една тетрадка колко си определила и в действителност колко е часът.

Здравей отново! Благодаря ти, но след раждането на детето ми, знам колко е часа във всеки миг от деня и нощта, знам го и докато спя. В началото това ме тревожеше, малко плашеше, после свикнах.:) Ето защо, няма как да приложа предложеното от теб упражнение. Концентрирам се само, когато записвам стихове. И когато сънувам. Иначе съм доста "разпилян човек".:) А ти си имал проблеми с концентрацията, защото си владеел хаоса. И това е прекрасно. Поздрави и пак ти благодаря за споделеното!
цитирай
4. estirbg - МОЛЯ,
12.11.2011 16:02
ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА, АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ЗАГИНЕТЕ:
http://estirbg.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/11/12/pytnite-znaci-kym-smyrtta-i-ada-ezoterika-vsemirna-mydrost-n.850186
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1441573
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031