Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 07:37 - МЕДИТАЦИЯ И МАНТРИ (Свами Вишну Девананда) - 9
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7694 Коментари: 6 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Най-добрият приятел: най-жесток враг

  Това е умът. Според йога той има пет различни вида поведение. В състоянието КШИПТА умът е фрагментарен, разсеян и разпръснат в различни посоки.Неспокоен е и скача от едно нещо на друго.В МУДХА той е тъп и забравящ. ВИКШИПТА е събиращият разум. Той понякога е стабилен, понякога се разсейва. В такова състояние е той при практикуване, когато се стреми да се фокусира. В ЕКАГРАТА - еднонасоченост - в него съществува само една идея. В НИРУДХА се постига пълен контрол.
  Най-голямата пречка за концентрацията е неспокойствието и блуждаенето на ума. Когато начинаещият седне да практикува, мислите, несвикнали на тази нова игра и освободени от обичайните си коловози, скачат неконтролирано. За да избегне тази и други пречки за еднонасочеността, практикуващият трябва твърдо да фиксира ума си само върху един обект, и да го връща към него непрекъснато. Умът все се опитва да се отклони и да създаде други мисловни форми, но трябва да бъде дисциплиниран - иначе няма да има никакъв напредък.
  Необходимо е внимателно да наблюдаваме и анализираме ума. Появяващите се на повърхността мисли трябва да бъдат приглушавани, емоциите - успокоявани; защото целта на концентрацията е успокояването на умствените вълни. Човек не бива да позволява на ума да пилее безполезно енергията си - в празни мисли, грижи, игри на въображението и страхове. При постоянна практика умът ще се задържа върху една мисловна форма половин час, а след това - до няколко часа. Когато умствените вибрации се съберат и концентрират, човек може да изпита вътрешна Благодат.
Умът е привличан от приятни или любими идеи. Затова човек трябва да се концентрира върху неща, които са му приятни. Поради естествената си склонност към насочване навън, в началото трябва да се концентрираме върху груби обекти. Можем с отворени очи да се концентрираме върху пламък, върху луната или върху конкретен духовен символ. По-късно ще можем успешно да се концентрираме върху фини обекти и абстрактни идеи. Със затворени очи ученикът се концентрира в междувеждието, в сърцето или в някоя чакра.
  Като манипулираме ума, можем да успеем да го контролираме и да го предизвикаме да съсредоточи силите си. Но не трябва да се борим с него. Борбата само възбужда нови умствени вълни. Много начинаещи, в нетърпението си да успеят, правят тази голяма грешка. Може да ги заболи главата или да почувстват необходимост от уриниране поради напрежението в гръначния стълб. Както добрият готвач забелязва кои ястия се харесват и сервира само тях, така и ученикът трябва да отбележи условията, предхождащи напредъка към целта. Като ги спазва и повтаря, той напредва по пътя.
  Понякога учениците се отказват от концентрацията, тъй като им се струва трудна. Те правят голяма грешка. Действително, в началната борба да се преодолее телесното съзнание, практиката може да създаде проблеми. Усеща се физическо неспокойствие, придружено от премного емоции и мисли. Но с течение на времето - понякога след много години - умът става безстрастен, чист и силен, и това носи огромна радост.
  Общата сума от всички удоволствия в живота е нищо в сравнение с блаженството на медитацията. Човек в никакъв случай не бива да се отказва от нея; необходими са търпение, радост и твърдост. Успехът все някога ще дойде. Чрез сериозен анализ могат да се разкрият различните пречки за концентрацията. Те се отстраняват с търпение и усилия, като това е възможно още в тяхното зараждане чрез разграничение, правилно търсене и медитация.
  Колкото по-концентриран е умът, толкова повече сила се насочва в една точка. Целта на живота е да фиксираме ума в абсолюта. Тогава човек става спокоен, ведър, стабилен и силен. При концентрация сетивата престават да функционират; човек не усеща нито тялото си, нито заобикалящата го среда. Със задълбочаването й човек изпитва голяма радост и духовно опиянение. Концентрацията отваря вътрешните двери на любовта и - като ни води до медитацията - е единственият ключ към царството на Вечността.

         КОНЦЕНТРАЦИЯ: ПРАКТИКА

  "Трудно е човек да наложи контрол над ума си. За да господства над него, той трябва да знае какво е умът,как действа, как мами и с какви средства може да бъде покорен. Докато разумът неспокойно блуждае между различните обекти в непрекъснати колебания и вълнения, възбуден и неконтролиран, човек не може да достигне и изпита истинската радост от Аза. Да овладее блуждаещия ум и да успокои и сублимира всички мисли и копнежи - това е най-големият проблем на човека. Ако той покори ума си, може да се каже, че в своята субективна свобода и сила той е Цар на царете."
Свами Шивананда
       "Покоряване на ума"
  Учените са изчислили, че човек съзнателно контролира само 10% от силата на своя мозък, а другата е скрита като долната част на айсберг под повърхността на водата. Под повърхността на съзнателния разум на човека се крият огромни ресурси. Чрез концентрация те могат да бъдат овладяни и използвани. Преди да се заеме сериозно с нея, човек трябва да има необходимата основа, тъй като силите на ума са неуловими и непредсказуеми. Тази основа се състои от правилно поведение, здраво тяло и стабилна поза, контрол на дишането и отдръпване на сетивата. Само при здрава основа надструктурата от концентрация и медитация ще има успех.
 



Гласувай:
27



1. анонимен - do ignat
12.10.2011 18:24
Mai ti imash nujda ot hapcheta. Choveka pishe mnogo dobre, vypreki che ne sym syglasen s njakoi neshta/tehniki.
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Taidzi! Събиращият разум ...
12.10.2011 21:58
Казваш нещо важно - "отдръпване на сетивата" - висшата концентрация е безстрастна като висшата радост - постигане на тотална хармония между физическо и духовно - усмихнат лотос. Поздрави!
цитирай
3. taidzi - 3. malchaniaotnadejda7
12.10.2011 22:16
Добра вечер ! Безстрастното отношение е гаранцията за постигане на хармония във всяко едно отношение . Всяко зрънце в повече накланя везните . Поздрави за хубавото сравнение с усмихнат лотос :)
цитирай
4. анонимен - Текстът е абсурден, защото "ЙОГА Е МЕТОД НЕПОДХОДЯЩ ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ"
13.10.2011 00:42
Имам една статия, която е повече от възможния обем, който бих Ви казала тул.Това което ще Ви кажа, е че източните учения нямат нищо общо с нашата мисия, мисията на християните. И това не са думи. Моля ако имате аргумент срещу това напишете го:
http://silvaantonydon.blog.bg/politika/2011/10/06/ioga-e-metod-nepodhodiasht-za-evropeicite.830967
България е една от най-християнските държави в света: страната ни е притежател на единствената християнска азбука в света, създадена, за да се преведе на славянски език Словото Божие, в сърцето на София се намира ротондата Св. Георги, където са извършвани множество покръствания още в първата половина на 4 век, откриха се мощите на Йоан Предтеча, тук е благовествал и апостол Павел по изрична повеля свише. Българските земи имат могъща защита и когато се прекрачат границите на духовното ни предопределение, следват решителни действия от невидимия свят. Не е без значение да се знае и, че глава на Бялото братство /светии, пророци, цялата ангелска йерархия/ е самият Христос. Не трябва да се бъркат истинските бели Адепти на Хималаите с други учители и отмъстители. Древните учения на Индия се пазят старателно и никога няма да бъдат достъпни за белия човек, защото той ще злоупотреби с тях, а и те по принцип не са предназначени за нас. Когато не спазваме завета си с Бог идват татари, турци и комунисти. Добре е да се замислим и когато се увличаме по йога, рейки, Ци-гун, източни бойни изкуства и други подобни практики. Дори и да се правят само някакви упражнения, които сами по себе си уж не са опасни, това не е така. Зад всяко упражнение има конкретна мисъл, а тя е директно свързана с инволюцията. Очевадно е, че не можеш да слизаш и да се качваш едновременно. Непременно ще паднеш.

цитирай
5. diadokolio - Прекрасно!
13.10.2011 06:09
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за пораждащият въпроси, към мен самия, материал!
Бях неспокоен, лутащ се и търсещ възможност да се приуча към новите начини на работа.
Загубих много, но последва и здравословен проблем. Семейството се притесни, защото отказах операция и ги помолих да ме оставят в собственото ми преборване.
Роднини и приятели ми станаха гаранти, изтеглих заем и на 27.07.1997г. получих нотариалния акт.
Имах възможности и си наложих информационен пост.
Впечатли ме в материала Ви- "Покоряване на ума"!
Много трудно, слушах птичките, радвах се на тревичките, но вътрешно се бунтувах- "...защо се провалих, аз ли съм най- големият неудачник...".
Волята ми е силна, корав съм и свръх амбициозен, но явно бях изневерил на дядовците си, които са били градинари в Аржентина и САЩ(1919-1930г.).
Започнах с мотиката, лопатата и книгите. Бавно и внимателно. Първо алеите с чимшир, после дърветата, после пирамидата от камъни и накрая с лечебните треви.
Попадна ми заглавие- "Мудри", нямах представа, какво е съдържанието, но я вземах и започнах да подреждам пъзела, за ползата и силата на ръцете.
Започнах да усещам радостта от почивката , с гръб опрян на дърво, напускаше ме безпокойството и се появи увереност, когато голяма част от засятото се вкорени.
Дали ще позная истинската медитация, нямам представа, но близките ми се успокоиха и ме оставиха в заниманията, защото ставах все по- здрав.
Експериментирах, допусках грешки, записвах си промените и натрупвах увереност в полезността на заниманията ми.
Вече бях готов и спокоен, а от 2006г. започнаха да се раждат и внуците, които са вече четири.
Сега съм щастлив дядо, произвеждам нужното за тях, а и допълнително от нуждаещи се.
Благодарен съм на "шамарите", които ме отрезвиха и подтикнаха да открия собствено си можене и полезност.
Приятен и добротворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
6. анонимен - до ан.5
13.10.2011 20:58
Не искам да прозвучи като заяждане, но коментарът е абсурден!
Конкретната книга, от която са цитатите в този постинг, има за основна цел да запознае европейското общество с философията на йога. И не поради друго, а само и единствено поради това, че ние сме много различни като бит, култура, мислене и т.н. Тоест различията ни могат да доведат до невъзможност за разбиране и вникване в дълбочината на йога, която не само, че не противоречи на християнството (поне не ми е известно), а и открива прилики с него. НО всяко учение, колкото и да е хубаво, попаднало в неподходящи ръце, може да се изроди и да придобие фанатичен привкус. Понякога това дори не е умишлено, а се дължи на привнасянето на лични елементи и лично неразбиране в самото тълкуване. Друг път е съвсем целенасочено. Но интелектът (един от аспектите на ума ни, за който също се споменава в тази книга) ни е даден не случайно. Чрез него можем да разграничим и отсеем кое е истина и кое не за нас. В крайна сметка нали заради това се имаме за разумни същества, за да не се вързваме на всичко, което ни каже някой, а да мислим и преценяваме. В това отношение източните философии и йога, за която става дума в момента, са абсолютно коректни по отношение на всеки докоснал се до тях, защото те го насърчават да проверява, а не да се доверява на някой. Според тях доверие можеш да имаш само на себе си. Звучи ми доста приемливо.
Блаватска и сие няма да ги коментирам. Само ще вметна, че не ми допадат- по-горе посочих причини – неподходящите ръце, целенасоченото изкривяване и прочие. Но това е само и единствено мое мнение, с което не искам да ангажирам никого.
Това, че някой е роден в държава с определена религия не го задължава да я изповядва. Нали? Да си духовен не винаги означава да си религиозен, защото връзката с Бога не се нуждае от някаква религия, нуждае се само и единствено от човек, който да я осъществи. А този човек има пълната свободата да си избере всяка религия(учение, философия), или съвкупност от религии (учения, философии), които е преценил, че са подходящи за него. Защото преценката винаги се базира на това, че той е съзрял някакво вътрешно сходство, вътрешна близост с тях, даващо му основание на реши, че точно това е негово средство за осъществяване на връзката.
Този същият човек има и пълната свобода да избере да НЕ се придържа към никои от тези спомагателни средства, защото религиите са точно това– нищо повече.
Да се отрече избора на някой, означава да се отрече самият той. А по това колко е толерантна една религия и нейните последователи към друга, може да се разбере за степента на осъзнатост до която тя може да те доведе. По мои скромни наблюдения, източните религии печелят по точки и в това отношение.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1441764
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031