Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 07:14 - МЕДИТАЦИЯ И МАНТРИ ( Свами Вишну Девананда ) - 3
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5650 Коментари: 5 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Карма и прераждане 
Медитацията отключва огромния потенциал на всеки. Ние овладяваме ума, като прекъсваме безкрайното му бърборене и го научаваме да се концентрира. Осъзнаването на моделите на мисълта спомага да се научим да изпращаме мислите си към другите. Но човек трябва да внимава да изпраща само вибрираща, положителна, любяща и лечителна енергия. За да разберете защо, трябва да се запознаете с кармата и прераждането.
Във физиката има закон: "Всяко действие има равно противодействие". По-просто казано, "Каквото посееш, това ще пожънеш". Христос е учел: "Отнасяйте се към другите така, както искате те да се отнасят към вас". Всичко това изразява закона на карма за причината и следствието. Това е нещо като бумеранг. Всяка дума или действие на човека му се връщат - може би не в същата форма, но рано или късно той се сблъсква с резултата от тях. Веселият и всеотдаен човек непосредствено поражда реакция на топлина и любов. Ако човек е злобен, той ще бъде неприятен за другите - поне докато не премахне това си отрицателно качество. Такъв е законът.
Реакциите на карма не са непосредствени. Понякога е трудно да се научат уроците, и отрицателните структури могат да продължат с години. Никой не може да достигне Съвършенство в един живот. Така всеки се преражда отново и отново. Това е причината за привидното неравенство между хората. Един е беден, друг - богат, един е здрав, друг - сакат; един е весел, друг - тъжен. Това не зависи нито от жестоката съдба, нито от някакъв далечен и равнодушен бог, а от собствената карма на човека.
Тук става ясно защо човек не бива да се заблуждава от продавачите на магически мантри и мигновени прозрения. Такива учители, проповядващи бърза реализация, носят само разочарование, защото в крайна сметка всеки трябва да отговаря за резултата от своите дела. Животът на човека зависи от самия него. Да обвиняваме за трудностите си неблагоприятните обстоятелства или родителите, които не разбират от психология, означава да изместваме въпроса. Само когато осъзнаем, че сме хванати в собствената си мрежа, и започнем да одухотворяваме живота си, ще изскочим от кръга на раждане и смърт и ще намерим покой и единство в Аза.
Прераждането не е изключително източно понятие. То е факт от живота и в някаква форма се съдържа във всяка основна религия и мистична философия. Изследванията показват,че то е било възприета доктрина - поне в някои области - още от времето на Христос, и че все още е неотменна част от философията на някои еврейски секти. Библията не заклеймява прераждането и всъщност когато запитват Христос кога ще се върне Илия, той отговаря, че Илия ВЕЧЕ се е върнал, като има пред вид Йоан Кръстител. Ориген, от раннохристиянската гръцка църква, е писал много за предишните съществувания на душата, и тази идея в общи линии се приема от Църквата до IV в.пр.н.е. Папа Пий ХII нарича Ориген доктор на Вселенската Църква, като по този начин показва ако не изцяло приемане на неговото учение, то толерантност към него.
Но прераждането не е само абстрактен принцип. По едно или друго време всички са имали спомени от свой предишен живот. Това се нарича deja vu. Не е необичайно човек да срещне някого за пръв път и да почувства симпатия към него. Това е, защото го е познавал в някой предишен живот. Понякога едно място или сцена могат да възбудят дълбоко скрити спомени. Като че ли човек е бил там преди - което всъщност е така. Или събуждане от сън, странно познат, макар да няма никаква връзка със сегашния живот и среда - той е откъс от предишен живот, излязъл на повърхността, за да спомогне при изживяването на настоящата карма.



Гласувай:
34



1. zoqsun - учителю, добро утро. много рано си ...
18.08.2011 15:18
анонимен написа:
учителю,добро утро.много рано си започнал проповетта.действаш с по-голяма настървеност от сектантите бе.още колко блога си си направил под различни имена за да промиваш мозъка на хората с откъси от книги,вестници и интернет? ида си пиеш хапчетата днес ей .хайде сполай ти засега

А ти друже ,защо преди да пращаш някой за хапчета ,не преброиш до десет или по лесното,не пиеш една студена вода за успокоение на нервите ,не забравяй Христос е учел: "Отнасяйте се към другите така, както искате те да се отнасят към вас" или казано по -просто за теб ,каквото посееш ,това ще ожънеш ,хайде сполай ти ,хубав ден !!!:))))))) Благодаря на автора за хубавия пост !!!
цитирай
2. amore - Здравейте, много харесах постинга!
18.08.2011 16:10
Тук става ясно защо човек не бива да се заблуждава от продавачите на магически мантри и мигновени прозрения. Такива учители, проповядващи бърза реализация, носят само разочарование, защото в крайна сметка всеки трябва да отговаря за резултата от своите дела. Животът на човека зависи от самия него. Да обвиняваме за трудностите си неблагоприятните обстоятелства или родителите, които не разбират от психология, означава да изместваме въпроса.

Истинското ни пробуждане започва, когато си дадем сметка, че нашата реалност е следствие от собствените ни нехармонични мисли и чувства. А духовното развитие започва, когато се изправим очи в очи със страховете си, с ясното съзнание, че те са нашата собствена неосветена и нехармонизирана част, и само ние можем да я променим. Нищо отвън не може да свърши работата, която ние сами трябва да свършим отвътре. Отвън могат само да ни дадат духовен съвет, но не и да го направят вместо нас. Докато чакаме някой друг да ни даде чудото, от което се нуждаем, ще има и псевдо-учители и псевдо-учения, а за някои от невежите - и финансово разоряване. И още нещо - без разбиране на закона за кармата, няма истинско развитие, защото се отхвърля една от основните причинно-следствени връзки на нашето съществуване. Благодаря ви за хубавия постинг! Сърдечен поздрав! :)
цитирай
3. анонимен - :)))))))
18.08.2011 16:57
watchtowerman написа:
Само че не разбирам какво му е толкова "тайното", че "човек" е "бог" ли? Аз разбирам защо трябва да се "пази в тайна" тая мисъл, ама вие дали я разбирате? И понеже не я разбирате ще ви я кажа: понеже още ходите до клозета и клечита там по някоклко пъти на ден, то главно поради тази причина и от тази причина ви е срам да си го кажете, че сте най-обикновени посерковци, а не "богове". И докато ви е срам да си признаете факта, че сте посерковци, ще е "тайна" и "тайния" ви мерак да не сте посерковци. И кога дойде ден да не влезете поне веднъж в клозета, да не вземе да рипате от радост, че станали вече "богове", ами спешно си пригответе памперси, защото внезапно ще напълните гащите и за предишния ден.


:))))))нещо да не ти е зациклил диска приятел, че постваш един и същ коментар на всеки пост или просто толкова ти е умствения багаж ? уф, я не го мисли толкова ...2 + 2 е около 4 :))))))))
цитирай
4. анонимен - нещо инфото ти не е точно :))))))
18.08.2011 18:58
анонимен написа:
хареса ми това наименование учителю.а както виждаме учителя е успял да промие мозъка на няколко души които ревностно го защитават.а зад анонимен номер 2 и 5 се крие нашият taidzi който не издържа на стреса .че е разкрит.да, истината боли но трябва да свикваш с нея taidzi.а как разбрах ,че си ти tajdzi? ще ти кажа----чрез медитаций

зад номер 2 стои zoiasun, a зад номер 5 моя милост, за теб да кажем съм Естир :))))))) явно си прекалил с хапчетата, хахахахах...Таидзи не промива мозъци, особено като товя задръстен ще е трудно :)))))))...ех, че весело :)))))))
цитирай
5. nikolina97 - strahotno e bravo
18.08.2011 22:28
strahotno e bravo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1444154
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930