Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 07:12 - Meдитации и мантри (Свами Вишну Девананда) - 2
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7422 Коментари: 5 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Силата на мислите

  Всеки човек излъчва вибрации към хората около себе си. Да бъдеш с някои хора е  удоволствие. Те сякаш имат ПРАНА, която споделят с другите. Има и хора, които действат отрицателно - потиснати, те като че ли изсмукват праната от околните. Причината за това е, че всяка мисъл съдържа сила. Тя е необикновено фина, но наистина съществува и е много голяма. Независимо дали съзнава това или не, човек непрекъснато предава и приема мисли. Затова хората понякога имат свръхсетивни възприятия. Някои искат да нарекат тези преживявания съвпадения, но те не са. Способността да приемат и предават мисли е развита в по-висока степен у онези, за които се казва, че имат интуитивни и психически способности.  Всяка мисъл има тегло, форма, размер, цвят, качество и сила. При достатъчно опит в медитацията тези аспекти могат пряко да бъдат различени с вътрешното око. Напр. духовната мисъл има жълт цвят; мисъл, заредена с гняв и омраза, е тъмночервена. Мисълта е като предмет. Както можеш да дадеш на приятеля си ябълка или да я вземеш, така можеш да дадеш полезна, силна мисъл на някого и да я вземеш обратно.   Добро и зло, приятел и неприятел съществуват само в ума. Човек създава свят на  добродетел и порок, на радост и болка от своето въображение. Тези качества не  произхождат от самите обекти, а принадлежат на отношението на ума. Радостта на един е мъка на друг. Мислите контролират живота на човека, оформят характера и съдбата му и влияят на другите. Осъзнаването на потенциала, съдържащ се в силата на мисълта, е началото на всеки голям духовен растеж за отделната личност и за човечеството.
 
  Азът
 
  Какво е духовността? Последните две десетилетия бяха наречени "епоха на  отчуждението". Отхвърлени бяха стари традиции и религии. Хиляди търсачи на "новата ера" започнаха експерименти с безброй химикали и философии. Преобладаваше чувството, че Истината е някъде наблизо  - но къде? Изглеждаше необходимо да се разширят перспективите.   Във всяко общество организираната религиозност съдържа културни практики и  техники, които се предават от поколение на поколение. Когато средствата бъдат смесени с целта, тогава неговите членове започват да търсят нещо друго. Те търсят вдъхновение, което е живо, което има практически и видим ефект в ежедневието им. Дали човек живее самостоятелен духовен живот или е част от организирана традиция, целта е все една: достигането на съвършенство, чистота и покой на ума - Самоосъществяването.   Има Сила, Енергия, към която всеки може да се включи, стига да знае, че тя е на  негово разположение. Тази Сила вдъхновява, окуражава, подкрепя и помага на  всички,които искат да се развиват в положителна посока. Мнозина не съзнават този  източник или не го разбират. Те са като селянина, отишъл да живее в града, който стоял на тъмно, понеже не знаел за какво са тези странни копчета по стените. Светлината е тук и е на разположение на всички; само трябва да се включим към нея.Този източник на мъдрост е Азът. Азът не е индивидуалното тяло или ум, а по-скоро онзи аспект дълбоко в нас, който познава Истината. Има го във всяко общество, но той съществува и независимо. Някои го наричат Бог. Други - Йехова, Аллах, Брахман, Космично съзнание, Атман, Свети Дух или Универсален Разум. Имената и пътищата са много, но има една Същност, която съществува във всяко живо същество.   Невъзможно е да разберем Аза с ограничените сетива и интелект. Човшкият ум не  може да измери Безкрайното и Вечното. Затова понякога, за да успеем да се съсредоточим върху Върховното, използваме визуализация. Християните могат да медитират върху формата на кръста или върху образа на Христос. Индусите  - върху бог Шива (Енергията, която разрушава старото в подготовка на новото)  - като вечно млад красив аскет, медитиращ във върховете на Хималаите. Онези, които възприемат Абсолюта по-абстрактно, могат да се концентрират върху пламък на свещ, върху ЧАКРА (енергиен център на тялото), или върху звука ОМ. Но всички тези са само частични въплъщения на Истината.   Да вземем един добър учен. Той знае колко голямо е пространството на теория и от  изчисленията, колко малък е атомът и каква е разликата между живота и смъртта, и може да ги обясни надълго и нашироко. Но това е само теоретично знание; той никога няма да схване същността на нещата. Няма начин да се обясни или опише онова, което е безкрайно. Абсолютното Знание може да бъде постигнато само чрез ПРЯКО ИЗЖИВЯВАНЕ, а не чрез разума или сетивата. Чрез продължителна практика на медитация става възможно да успокоим ума, да развием интуицията и да се докоснем до онази част от Върховното, която е вътре във всичко.



Гласувай:
40



1. taidzi - 1. dalida
11.08.2011 07:26
Добро утро :)
Всъщност тези харесали темата хора са го направили от профилите си във Фейсбук , по тази причина няма и съответния брой гласове от блогъри . Благодаря ти за визитата , приятен и ползотворен ден !
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Taidzi!
11.08.2011 18:31
Ще ти призная нещо. Не "медитирам". Поне не по начините, които описваш. "Медитирам" с думи. Ако това може да се приеме за медитация. Първия и последен дотук път, когато реших да "се запозная" - с "безкрайността" бях на 15 години и едвам "се върнах". Не е тук мястото да се впускам в подробни описания, имам го в един разказ. Но това, което "осезах", до което по един или друг начин се докоснах, никога няма да забравя. Едно 15 годишно дете! Добре, че се изплаших и спрях. Това бе първият и последен път. Затова мисля, че ние не сме с така "ограничени сетива и интелект". Просто, "приспани" умения. (Използвам в кавички символното значение на думите, че току виж, ме пратили за хапчета.:). Потвърждавам, че знание може да бъде постигнато чрез пряко изживяване, да, но не отричам и други възможни начини. При мен бе така, но дойде твърде рано и ме промени завинаги. Подобни "пътешествия" и "срещи" с безкрайността (условно казано) не препоръчвам на неподготвени за това хора. А колкото до осъзнаването на потенциала, съдържащ се в силата на мисълта и че то "е началото на всеки голям духовен растеж за отделната личност и за човечеството", това е важно. Колкото повече хора го осъзнаят и отворят съзнанието си за това, толкова по-добре. Не става въпрос само за оцеляване и развитие на човечеството, а за много по-важни неща. Поздрави за позицията!
цитирай
3. taidzi - 4. malchaniaotnadejda7
11.08.2011 18:48
Здравей и моите уважения за позицията !
На същото мнение сме за неподготвените - няма смисъл да се опитва нещо, когато нямаш пълната увереност, че това е оптималния път за теб самия . За сериозно занимание с медитация трябва да е овладяно съсредоточаването , а както знаем в сегашните условия на живот това не е от най-лесно постижимите неща .
Всеки има умения , разликата е само в степента им на развитие - докато при едни са още в зародиш , други са успели да стигнат донякъде , а трети - берат плодовете :) Искрено се надявам , че повечето хора ще започнат да осъзнават своя потенциал и ще работят над него .
цитирай
4. анонимен - Благодаря !
11.08.2011 20:40
Благодаря !
цитирай
5. amore - Чудесен постинг!
18.08.2011 16:11
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1441558
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031