Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 07:55 - Мисловната сила по Ани Безант (20)
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2822 Коментари: 8 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Глава осма

 

Пречки в съсредоточаването

Блуждаещият ум

Всеобщо оплакване на тези, които започват да се упражняват в съсредоточаване е, че самият опит за съсредоточаване прави умът им още по-неукротим. В известна степен наистина е така, защото и тук, както и навсякъде, работи законът за действието и противодействието. Но допускайки това, в същото време трябва да отбележим, че усещането за увеличена своеволност е по-скоро лъжливо. Усещането за увеличаване на своеволността се дължи главно на взаимодействието между Аза, който иска да овладее ума, и самия ум, с неговото характерно състояние на подвижност. През дълга поредица животи Азът е бил увлечен от ума в следване на неговите бързи, непрестанни движения тъй, както човекът е носен в пространството от Земята, следваща своя космичен път. Ние не усещаме движението на Земята, не долавяме, че се движи - до такава степен сме станали част от нея. Ако бяхме в състояние да се отделим от нея и да спрем собственото си движение, без да се самоунищожим, тогава бихме разбрали, че Земята се движи с огромна скорост. По същия начин, докато вътрешният човек се поддава на всяко движение на ума, той не схваща непрестанното му движение и неспокойност, но когато поиска и спре да се движи, ще отчете тази подвижност на ума, за която дотогава само е слушал.

Ако начинаещият има предвид този факт, не би се обезсърчил още в самото начало на своите усилия от срещата си с това всеобщо явление, а приемайки го като неизбежност, спокойно ще продължи напред по пътя си. Накрая той просто ще потвърди с опита си казаното още преди пет хиляди години от Арджуна:

 

Нима е възможно, о, Мадхусудана,

такава йога на трайно съединяване?

 Умът е непостоянен, подвижен

и му е трудно в покой да остане.

 

Неуморният ум, о, Кришна,

се движи бързо, буйно, неспирно.

И да се овладее е толкова трудно,

колкото е трудно да се спре буря[1].

 

Все още е в сила отговорът, който сочи едничкия път към успеха:

 

Да, наистина, о, Мощноръки,

не е лесно ума да владееш.

Но с дълго упорство, о, Каунтея,

и с безпристрастност ще успееш[2].

 

Веднъж овладян, умът трудно може да бъде досяган и разконцентрирван от странстващите наоколо мисли, създадени от други умове и търсещи непрестанно подслон - тълпа от блуждаещи мисъл-форми, които сноват постоянно край нас. Веднъж приучен да се съсредоточава, той запазва в себе си положителната нагласа, в която трудно можем да бъдем обезпокоявани от нежелани гости.

Всеки, който се е заел да обучава своя ум, трябва да поддържа в себе си неотклонна бдителност по отношение на мислите, които "идват в ума", и да упражнява над тях постоянен подбор. Съзнателното усилие да отказваме подслон на лоши мисли, бързо да ги изхвърляме навън, когато се опитват да влязат, и мигновено да ги заместваме с добри с времето така ще настрои ума, че не след дълго той сам ще действа по такъв начин - сам ще изхвърля лошото навън. Хармоничните и ритмични трептения отхвърлят нехармоничните и неритмичните; те отскачат от ритмично трептящата повърхност подобно на хвърлен върху бързо въртящо се колело камък. Живеейки сред такъв постоянен приток на добри и лоши мисли, за нас е необходимо да развиваме избирателната способност на ума така, че вече от самосебе си доброто да бъде пропускано, а лошото - изхвърляно.

Умът наподобява магнит, който привлича и отблъсква, и тази негова характерна особеност може съзнателно да се моделира от нас. Ако разгледаме мислите, идващи ни наум, ще установим, че те са от вида на онези, които обикновено насърчаваме. Умът привлича мислите, сходни с неговата обичайна дейност. Ако за определен период от време упражняваме целенасочен подбор, той скоро ще започне сам да извършва подбора в очертаната му вече посока; така лошите мисли няма да ни гостуват, а за добрите домът ни винаги ще е отворен.

Наистина повечето хора са твърде възприемчиви, но тази възприемчивост се дължи на слабост, а не на съзнателна работа в определена посока. Затова е добре да се научим как постоянно да сме настроени да възприемаме и как да се настроим отрицателно, когато това е необходимо.

Навикът да се съсредоточаваш сам по себе си ще засили ума, така че той с готовност ще започне да упражнява контрол и подбор по отношение на мислите, идващи отвън. Може би е добре да се добави към вече казаното, че в случаите, когато една лоша мисъл влезе в ума, е по-добре да не й се противопоставяме директно, а да използваме факта, че умът може да мисли само за едно нещо в даден момент - нека веднага го насочим към някоя добра мисъл и така лошата по необходимост ще бъде изхвърлена. Когато се борим против нещо, самата сила, която употребяваме за целта, предизвиква съответна реакция и така увеличава нашето безпокойство, но ако обърнем погледа на ума към образ в някое друго направление, то тогава първият по необходимост ще излезе от полезрението му. Много хора губят години в борба с нечисти мисли, докато спокойното занимание на ума с чисти мисли само по себе си ще отстрани нечистите. И тъй като по този начин умът привлича към себе си материя, неспособна да възпроизвежда грубите трептения, той постепенно става невъзприемчив и устойчив към този род мисли.

Това е тайната на правилната възприемчивост. Умът отвръща според природата си; той отговаря на всичко, което хармонира с неговата природа. Ние го правим възприемчив за добрите и невъзприемчив към лошите мисли, задържайки през по-голяма част от времето вниманието си върху възвишени идеи и мисли, с което привличаме за изграждането на ума ни материали, способни да възпроизвеждат добрите мисли и да отхвърлят лошите. Трябва да насочваме мислите си към онова, което желаем да стане част от нашата мисловна същност и да отвръщаме поглед от онова, което не желаем да е част от нея. Такъв ум, в океана от заобикалящи ни мисли, привлича към себе си добрите, отблъсква лошите и така постепенно расте все по-чист и по-силен в същите тези мисъл-условия, които карат друг да запада.

Възможността за заместване на една мисъл с друга е такава, че може да бъде използвана за възвишени цели по много начини. Ако си помислим нещо лошо за дадено лице, можем веднага да се освободим от нежеланото отрицание, като насочим мисълта си към някоя добра черта на характера му, която сме забелязали или към някое добро дело, което знаем, че е извършило.

Ако умът е измъчван от безпокойство, можем да го насочим към размисъл за смисъла на живота, за добрия Закон, който "мощно и грижливо предвожда всички неща". Ако се случи някоя особено нежелана мисъл настоятелно да ни се натрапва, тогава хубаво е да си изберем любим стих или фраза с противоположно съдържание и когато неприятната мисъл дойде, да започнем да си повтаряме и обмисляме избраното.

Хубаво е постоянно да подхранваме ума си с някоя възвишена мисъл, радваща дума или стремеж към благороден живот. Всеки ден, преди да се спуснем отново в борбите на ежедневието, трябва да въоръжаваме своя ум със защитната броня на добрата мисъл. Достатъчни са няколко думи от някое свещено писание, които преповтаряни сутрин, скоро ще започнат сами да се връщат в ума през деня, изплувайки в него винаги, когато не е зает с друга умствена дейност.

 



[1]  Бхагават-гита, VI, 33-34

[2] Бхагават-гита, VI, 35

 


Тагове:   мисловната,


Гласувай:
8



1. kikowsky - taidzi, много полезна информация ни поднасяш всеки път.
30.11.2010 08:56
Искам да те попитам нещо. Ти лично практикуваш ли? Предполагам, че да.
цитирай
2. taidzi - 1. kikowsky
30.11.2010 09:07
Благодаря .
Занимавам се и с практика , ако имаш предвид за точно тези упражнения от Ани Безант - правех ги преди 8-10 години , когато все още не бях достатъчно укрепнал съзнателно. Изключително полезни са. След това се получава трайна конфигурация в съзнанието, която започва да действа на принципа на автопилота ( или поне в моя случай е така) .
цитирай
3. karambol5 - На моменти умът ми се държи като п...
30.11.2010 09:17
На моменти умът ми се държи като пияна маймуна :)
Но ще свикна да се съсредоточавам ,надявам се по всяко време:)
Не мисля ,че съм стигна до ниво на автопилот.........но.....де да знам
цитирай
4. taidzi - 3. karambol5
30.11.2010 09:21
Успя да ме засмееш с това сравнение :)))
Не е проблем, особено при положение, че това е изявено съзнателно желание . Ще го постигнеш , защото имаш интереса към това . Успех :)
цитирай
5. karambol5 - Ами. . . . . . държи се точно така :)...
30.11.2010 09:43
Ами ......държи се точно така :))))))))))))))))))))))
Но аз упорствам и не му давам да ми се качва на главата ;))))))))))))))))
Благодаря за пожеланието :)
цитирай
6. taidzi - 5. karambol5
30.11.2010 09:45
Моля, за нищо :)
Както често обичам да казвам - най-добре всеки сам може да се научи на каквото и да било , това е и смисъла на Сътворението все пак :)
цитирай
7. анонимен - Здравейте,
30.11.2010 13:21
включвам се за малко от работното си място. Благодаря за книгата, приятелю! Чета, когато се докопам до служебния, но не мога хубаво да се съсредоточа..замислям да успея да си я изпринтя ;)) Ще вземат да ме уволнят накрая с тази моя любов към четенето.
Здравей и на теб, карамбол! Много ми липсвате..

поздрави, пргръдки
обич и усмивки от Ами ;)

и много, много съсредоточени, положителни мисли..като мощен поток за Сътворение. :)
цитирай
8. taidzi - Ами ,
30.11.2010 16:39
добра среща отново :)

Много хубави моменти за духовната ми сестра , очакваме те с новите идеи, които несъмнено са се зародили по време на отсъствието :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1444657
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930