Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2010 11:31 - Задържане на прана
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1675 Коментари: 1 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ритмичното дишане с активното участие на съзнанието позволява на йогите да натрупват големи запаси от прана. Но складирането й е не по-малко опасно от складирането на динамит. Нейното внезапно освобождаване може да предизвика бедствие, по-голямо от взривяването на няколко тона динамит. За щастие природата се е погрижила за това човекът, незнаещ правилата за безопасност или недостатъчно зрял в морално отношение, да не може да задържа в своя организъм свръхнормално количество прана. Такъв човек я изразходва на дребно, много бързо, веднъж усетил особения "гъдел" на подобна придобивка. Той не е в състояние да разграничи своите потребности от капризите си, да търпи дори слаба болка, промяна в температурата и т.н.

Задържането на прана е много трудна задача. Подвластно е само на хора с високи морални качества (неразменящи своята енергия срещу бурни емоции), които твърдо знаят какво искат и си дават сметка за последствията от своите желания. Човек, който задвижва своята енергия за лични егоистични цели, в името на печалба, отмъщение или власт няма никога да постигне съществени резултати, колкото и да са съвършени неговите теоретични знания. Причината за това се крие извън сферата на обикновените ни понятия. Тук можем да приведем само следното разсъждение. Егоистът изразходва всичките си сили за дребни нужди, а човекът, който лекува другите, не би похабил напразно даже зрънце от тях. Само така може да се задържи голямо количество прана. Всеки може да натрупа голямо количество енергия, но само морално извисеният би могъл да я задържи. Трябва да станеш достоен за нейното съхраняване. Човекът, обуздал своите страсти, е в състояние да се превърне в проводник на прана от безкрайните й запаси в природата към всеки нуждаещ се.

Централната нервна система (ЦИС), главният и гръбначният мозък отговарят за разпределянето на праната. Към тях от всички точки се стичат постоянно сигнали за болка: "Спешно се нуждая от енергия, загивам!", "Подайте енергия, необходима ми е, за да подобря структурата си !", "Трябва ми енергия, иначе много скоро функциите ми ще бъдат нарушени!" и т.н. Подобни сигнали са представени от различни по своята мощност импулси, позволяващи обективна преценка в каква стенен е необходима енергия на едни или други органи. При човека разпределението според нуждите на организма може и трябва да бъде поставено под контрола на съзнанието. Трябва да управляваме сърдечния ритъм, обмяната на веществата. Трябва да контролираме всичките си мисли и емоции. В противен случай за нас е затворен пътят към висшата биоелектроника, към управлението на машини чрез насочвани от мисълта емоции.



Гласувай:
14



1. zinka34 - Чета с удоволствие! Благодаря за ...
10.10.2010 07:57
Чета с удоволствие!
Благодаря за статията!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1441615
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031