Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 16:13 - ДУХОВНА ЕВОЛЮЦИЯ
Автор: taidzi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2657 Коментари: 11 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Науката за духовната еволюция - този бисер на философията на йогите, криво се разбира и криво се тълкува даже от мнозина нейни приятели. Много от неосведомените хора я объркват с най-грубите идеи на невежествените раси в Азия и Африка. Те вярват, че човешките души след смъртта слизат в телата на по-долните животни.
Вярно е, че душата на един брутален и себелюбив човек ще бъде притеглена след смъртта чрез силата на силата на собствените си пожелания за прераждане в някоя по-ниска човешка раса. Душата ще се върне в по-долен клас, защото не е успяла да научи урока си. Но душа, принизила се даже до стадия на първобитното човечество не можа да потъне в по-долния животински клас. По същия начин индивид от известна раса, който е надживял нуждата от незабавно прераждане, не е принуден да се превъплащава, а може да чака докато расата не се издигне на неговото равнище. В това време той може да прекара във висшите сфери на астралния свят, зает с велики дела за еволюцията на живота, а може и просто, отново по свой избор, да почива. Духовно будният човек не само не е принуден да страда чрез продължителни и неволни прераждания, но може да избере сам, съзнателно този момент. Даже и преродените несъзнателно (непомнещите миналите си животи и опит), какъвто е случаят с множеството от расата, не се прераждат против волята си. Когато някой се е развил достатъчно, за да се поддаде на влиянието на духовния ум във физическия си живот, той може да бъде сигурен, че бъдещият избор за прераждане ще се осъществи според неговите желания като се избегнат старите грешки. Йогите учат, че човек винаги е живял и ще живее, че това, което наричаме смърт, е само временен сън, след което се събуждаме; смъртта е временна загуба на сегашната форма на съзнание; животът е развитие и напредък.
Единственият отговр на въпроса - "факт ли е прераждането?" е следващият въпрос - "душата признава ли го за истина?". След като душата осъзнае истината, човек започва да живее в съзнателната област както по време на физическия си живот и в паузата след него, така и в новото си прераждане.
Днес нашата раса минава през най-важния период на еволюцията: от несъзнателния към съзнателния етап на духовно развитие. След време цялата раса ще го постигне и това ще е предпоставка за по-нататъшния напредък.
Къде е крайната точка на тази еволюция? Какво означава тя? От най-нисшите форми на живот до най-високите - всички вървят по пътя. Към какво състояние води този път? До такова състояние, каквото човешкият сегашен ум дори не може да схване. Какво има на края на пътя? Мозъкът на цялото духовно тяло - Абсолютният Бог.

http://wicca.hit.bg/BOOK/yoga/duhovna_evoluciq.htm


Тагове:   еволюция,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. universalnite1neo - Ето това вече е грамотна статия за ...
09.07.2010 16:43
Ето това вече е грамотна статия за прераждането и неговия механизъм ! Има и незасегнати моменти , но цялостната насока е тази .
цитирай
2. taidzi - universalnite1neo
09.07.2010 17:05
Прав сте , че има незасегнати моменти. По-важното е да се отхвърли заблуждението за прераждане в животинския свят.
цитирай
3. mia2442 - А може би няма край на пътя...
09.07.2010 17:46
Знам, че трудно се побират в нашето съзнание понятия като безкрайност, пространствено-временен континуум, но в единното-информационно поле /което някои наричат Бог/няма начало и край...
Поздрави!
цитирай
4. taidzi - mia2442
09.07.2010 17:57
Благодаря Ви. Действително тази форма, в която понастоящем обитаваме скъсява чувствително периметъра на наблюденията ни . Но и у нея има еволюционен смисъл.
цитирай
5. mia2442 - . "Но и у нея има еволюционен смисъл."
09.07.2010 18:04
При всички положения!
Този уникален, съвършен, човешки организъм не е плод на прищявка - винаги има целесъобразност!:)
цитирай
6. mahatma - Бихте ли посочили
09.07.2010 19:03
къде го видяхте това, че "Днес нашата раса минава през най-важния период на еволюцията: от несъзнателния към съзнателния етап на духовно развитие." А може би КАК го видяхте? И защо САМО "нашата раса", а другите раси? И коя "раса " имате предвид - тази на йогите? Ако е тя, то тогава що ще правим ние - расата от "нашия" расов регион? Тезата за еволюцията в духовността е в пълно противоречие с религията, за която говорите - на Изток говорят, че земната цивилизация е в процес на духовно сриване и се сравнява с времето на Калки и Кали-Юга, тотално изпадане в сладостластрастие,чревоугодничество и материализъм, само това е предпоставката за да се яви Майтрея Буда или Мировия Учител...
цитирай
7. taidzi - mia2442
09.07.2010 19:05
Разбира се, бих сравнил човешкото тяло със спиралността на еволюцията - не е случайно например, че най-ниска температура е в долните крайници.
цитирай
8. taidzi - 6. mahatma
09.07.2010 19:20
Наистина има привидно противоречие , но според това, което наблюдавам действително от няколко години има далеч по-ясно изразен съзнателен стремеж у хората към духовно развитие . Не е случаен фактът, че много литература се появи с такава насоченост. За расата - има се предвид не конкретна раса от човешкия род , а както много езотерици твърдят - преход от пета към шеста раса. Именно краят на този преход е съпътстван от явленията на Кали Юга - всеки може да се убеди в правилността на тезата , като съпостави описаното с настоящето битие. Някои определят предстоящия преход и като квантов скок. Това означава, че честотата на вибриране на планетата и съответно на всеки от нас ще се повиши чувствително. Но не всеки ще може да се приспособи към тази нова честота и няма да може да премине в шестата раса. Ако заместим формулата с пета и шеста раса - получаваме съответно старо , нискочестотно и ново , високочестотно състояние.
цитирай
9. taidzi - Забравих да изкажа мнението си за ...
09.07.2010 19:35
Забравих да изкажа мнението си за идването на Мировия учител - той ще бъде проявен сред нас чрез тези, които са повишили нивото на осъзнаването си. Някои го определят и като Христово ниво на съзнание. От това следва, че не трябва да очакваме една-единствена личност в ролята на Учител, а по-скоро съвкупност от личности с пробудено съзнание. Пак ще изтъкна, че това е лично мое виждане и допускам, че ще има несъгласни с него.
цитирай
10. mahatma - С това, "езотериците"
09.07.2010 20:19
кого идентифицирате? На Изток няма "езотерици", както и няма квантови скокове. Подушвам теософизъм -те много обичат вибрациите. Нямам предвид вибраторите, макар че се постига аналогичен краен резултат - задоволяване или самозадоволяване. Кришнамурти го е казал още през 1929г.
цитирай
11. taidzi - 10. mahatma
09.07.2010 20:49
Разбира се - ще уточня кои хора смятам за езотерици. Те посвещават живота си в изследването на такива въпроси , като :
Наистина, какъв е смисълът на човешкият живот?

Защо живеем и какво става след като умрем?

Преражда ли се човешката душа?

Как е възникнал светът?

Има ли Бог?

Предполагам, ще се съгласите с мен , че повечето хора предпочитат да се доверят на общоприетите схващания, независимо дали са научни или религиозни, и престават да си задават фундаменталните въпроси на човешкото съществуване.
Действително на Изток не съществуват такива понятия. Но в светлината на новите разбирания, които си проправят път ( моля да погледнете и постинга за квантовата медицина ) , е допустимо и техните схващания да са остарели и непълни.
Промяната във вибрациите започва да става все по-осезаема . Имам лични наблюдения как хора с подчертан материалистичен и дебалансиран възглед се чувстват дискомфортно, без да има причини от здравословен характер .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taidzi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1444095
Постинги: 284
Коментари: 885
Гласове: 3890
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930